Inka Reunanen

Piraattipuolue ja tekijänoikeudet

Aloitetaanpa tästä, vaikka se ei kunnallisvaaleihin sinänsä liitykään. Piraattipuolueen tuoreena ehdokkaana olen useampaan kertaan törmännyt stereotypiaan, että piraatit tahtovat vain poistaa koko tekijänoikeusjärjestelmän. Tämä ei pidä hiukkaakaan paikkaansa. Liitän tähän muutaman kohdan suoraan piraattipuolueen nettisivuilta ja puolueohjelmasta.

"Piraattipuolueella on tekijänoikeuksien muuttamisessa kolme keskeistä tavoitetta:

 • Teosten yksityisen kopioinnin laillistaminen ja yksityishenkilöihin kohdistuvan piraattijahdin lopettaminen.
 • Teosten epäkaupallisen muokkaamisen ja uudelleenkäytön vapauttaminen.
 • Teosten kaupallisen suoja-ajan lyhentäminen entintään 10 vuoteen teoksen julkaisusta.
  ...
 • Yksityisestä kopioinnista ei ole yksilöille merkittävää haittaa. Siitä on yhteiskunnalle merkittävää hyötyä ja sen valvominen edellyttäisi yksityisyyden suojan romuttamista.
 • Epäkaupallisen muokkaamisen ja uudelleenkäytön kieltäminen rajoittaa ihmisten itseilmaisua ja tukahduttaa fanikulttuuria täysin tarpeettomasti.
 • Kaupallista suoja-aikaa voitaisiin lyhentää huomattavasti nykyisestä (tekijän elinkä + 70 vuotta, esitysten kohdalla 70 vuotta esityshetkestä) ilman, että lyhentäminen vähentäisi lainkaan luovan työn määrää. Suoja-aikojen viimeaikaisia pidennyksiä ei ole tehty tekijöiden vaan kansainvälisten suuryhtiöiden intressien mukaisesti."

  Tarkoittaen siis, että tekijänoikeusjärjestelmää tarvitsisi toki muuttaa, koska nykyinen järjestelmä ei palvele parhaiten luovan työn tekijöitä, vaan nimenomaan suuria yhtiöitä, jotka artistien työstä hyötyvät. Itse asiassa nykyinen järjestelmä voi jopa rajoittaa halua ja kykyä luoda uutta kulttuuria.
 • Tekijönoikeusjärjestelmää pitäisi muuttaa monella tapaa. Suoja-ajan lyhentäminen ja rikokseen verrattuna kohtuuttomien rangaistuksien lisäksi vakiosopimuksilla kierrettävät porsaanreiät pitäisi pystyä tukkimaan:
  Tällä hetkellä lehtialalla on menossa huolestuttava kehitys. Suuret mediatalot syövät freelance-journalistiensa oikeuksia vakiosopimuksilla, joista ei usein suostuta edes neuvottelemaan - joko suostut, tai et saa töitä. Sama koskee niin toimittajia, valokuvaajia, sarjakuvantekijöitä kuin kuvittajiakin. Perinteisesti free-työtä on myyty lehdille ym. medioille kertajulkaisuoikeuksin. Periaatteessa tekijänoikeuslaki takaa tekijälle oikeuden myydä erikseen lehtikäyttö-, mainoskäyttö-, verkkojulkaisuoikeuden, ja kuvallisen materiaalin tapauksessa kalenterinteko- ja kuvatoimisto-oikeuden. Viime vuosina suuret mediatalot ovat kuitenkin alkaneet kiertää lakia tekemällä sopimuksia yksittäisten free-työläisten kanssa. Ja kuten jo todettu, usein työn saaminen tarkoittaa, että sopimus on hyväksyttävä sellaisenaan.
  Näihin sopimuksiin kuuluu pykäliä mm. tekijän kaikkien oikeuksien luovuttamisesta työhön, oikeuksien edelleenluovutuksesta, muuttamisoikeuksista, oman käytön kiellosta, aiempien töiden luovutuksesta ja tekijän vastuullisuudesta työn käytöstä. Tämä voi pahimmillaan tarkoittaa, että mediatalo myy edelleen jonkin free-työläisen vuosia sitten tekemän työn mainoskampanjaan, jossa työn sisältöä muutetaan, ja lopulta tekijä joutuu vastuuseen, jos jokin kolmas osapuoli ottaa nokkiinsa  mainoskampanjasta.

  Kuulostaako oikeudenmukaiselta? Siksi tahdonkin erityisesti painottaa, että tekijänoikeusjärjestelmä on tärkeä osa lainsäädäntöämme. Piraattipuolue ei sitä täysin tahdo poistaa, vaan nimenomaan korjata sen epäkohdat.

  Patenttijärjestelmä on toinen epäkohta, joka pitäisi korjata. Tämäkin käydään melko tarkkaan läpi jo suoraan piraattipuolueen sivustolla, joten en sitä tähän omin sanoin muokkaa, vaan liitän taas suoraan sieltä:

  "Nykyiselle patenttijärjestelmälle ei ole perusteita nyky-yhteiskunnassa, joten se tulee lakkauttaa. Patentit eivät enää juurikaan suojaa yksittäisen keksijän luomusta tai toimeentuloa, vaan niitä käytetään ennemminkin pienyrittäjien toiminnan tukahduttamiseen ja kehityksen estämiseen. Turhan patentin myöntäminen vaikeuttaa muiden kehitystyötä ja heikentää kilpailua.

  Lääkepatentit tappavat kehitysmaissa päivittäin lisensoinnin kalleuden vuoksi. Ihmisten terveyttä ja elintasoa parantavat keksinnöt lääkkeiden kehittelyssä uhkaavat patenttien vuoksi jäädä hyödyntämättä. Piraattipuolueilla on järkevä ja rakentava vaihtoehto lääkepatenteille, joka paitsi ratkaisisi lääkepatenttien ongelmat, myös antaisi enemmän rahaa lääketutkimukseen leikaten julkisen sektorin lääkekustannukset puoleen. Haluamme keskustella tästä Euroopan tasolla.

  Piraattipuolueen ajaman uudistetun tekijänoikeusjärjestelmän ohjelmistokehittäjille tarjoama suoja on riittävä. Ohjelmistopatentit ajavat ainoastaan patenttilakimiesten ja suuryritysten etua."

  Vaihtoehto taas olisi:

  "Etenkin Euroopassa, jossa on voimakkaasti rahoitettu julkinen terveydenhuolto, valtaosa lääketeollisuuden myyntituloista tulee suoraan valtioilta. Euroopan lääketutkimuksen kattojärjestö EFPIA kertoi vuoden 2006 raportissaan (sivulla 37), että valtaosa lääkkeiden kuluista tuli valtioiden korvattaviksi – esim. Suomen valtio maksoi 66 %, Saksan 90 %, Ranskan 95 % ja Alankomaiden 99,7 % kaikista lääkeostoksista. Isojen lääkeyhtiöiden omista yhteenvedoista ilmenee (esim. Novartis [sivu 143], AstraZeneca), että niiden saamista myyntituloista noin 15 % käytetään tutkimukseen ja uusien lääkkeiden kehittelyyn. Onko patenttijärjestelmä todella tehokkain tapa rahoittaa tutkimusta, kun lääketeollisuus itsekin myöntää käyttävänsä 85 % valtioilta saamistaan rahoista muihin tarkoituksiin – ja kun sitä samaan aikaan laajasti kritisoidaan ja pidetään toimimattomana?

  Vaihtoehtona olisi, että hallitukset rahoittaisivat itse lääketutkimusta suoraan, vapauttaen kaikki tutkimustuloksensa vapaaseen käyttöön. Ruotsin Ruoka- ja lääkehallinnon raportti ilmoittaa (sivu 13) lääkkeiden hinnan pudonneen keskimäärin 70 prosenttia, kun niiden patenttisuoja on rauennut ja markkinoille on tullut halvempia kopioita. Tässä on kyse 20 vuotta vanhoista lääkkeistä joilla on ollut runsaasti aikaa vakiinnuttaa asemansa markkinoilla ja siten heikentää halvempienkaan lääkkeiden kilpailukykyä – ihmisillä on taipumus luottaa samoihin tuotteisiin, joita ovat aina käyttäneet. On siis todennäköistä, että vapaa kilpailu romahduttaisi vielä enemmän uusien, juuri markkinoille tulevien lääkkeiden hintoja.

  Mikäli valtiot siirtäisivät lääkekulujen korvaamisesta käyttämistään rahoista 20 – 30 % lääketutkimuksen rahoittamiseen suoraan, olisi lääketutkimuksella käytössään enemmän rahaa kuin nykytilanteessa. Samaan aikaan lääkkeiden yleinen hinta romahtaisi ainakin 70 %. Lopputuloksena valtioiden lääkekulut romahtaisivat, hyvässä tapauksessa noin puoleen!

  Tästä seuraisi myös joukko muita etuja:

  1. Nykyiset lääkepatentit pitävät hinnat korkeina myös kehitysmaissa, tappaen lukemattomia ihmisiä joka päivä. Patenttijärjestelmän romuttaminen muuttaisi tämän.
  2. Patenttivapaa tutkimus olisi yleisestikin paljon tehokkaampaa, sillä tutkijoiden ei tarvitsisi huolehtia siitä, rikkovatko heidän uudet keksintönsä olemassaolevia patentteja ja joutuvatko he tekemään saman asian tehottomammalla tavalla.
  3. Tutkimus tehostuisi myös sillä, että kaikki siihen liittyvät tiedot olisivat julkisesti saatavilla, eikä niitä pyrittäisi pitämään salassa kilpailijoilta.
  4. Vältyttäisiin eturistiriidalta, jossa lääkeyhtiöille on kannattavampaa kehittää oireita lievittäviä lääkkeitä kuin sairauden kokonaan parantavia.
  5. Nykyään pääasiassa köyhissä maissa esiintyville sairauksille ei välttämättä ole kannattavaa kehittää lääkkeitä. Sama ongelma koskettaa teollisissa maissa esiintyviä, mutta muuten harvinaisia sairauksia. Myös näihin voitaisiin paremmin kiinnittää huomiota kun suurimmat voitot eivät toimisi ensisijaisena kannustimena.

  Pelkästään Suomi ei tätä muutosta pysty yksinään tekemään, mutta Euroopan tasolla se on mahdollista. Kaikki mitä siihen tarvitaan on tarpeeksi tahtoa.
  ...

  Onko Piraattipuolue yksin lääkepatentteja vastustamassa?

  Ei. Lääkepatentteja vastaan on esitetty kritiikkiä usealta eri taholta, alla muutamia esimerkkejä:

  VoANews / Lääkärit ilman rajoja: WTO Warned Patent Rules Shrinking Access to Cheap Drugs for Poor Nations

  ITINews / Lääkärit ilman rajoja: Patents are irrelevant in stimulating the development of drugs for diseases

  Prof. Michele Boldrin (Taloustieteen laitos, Washingtonin yliopisto) & Prof. David Levine (Taloustieteenlaitos, Washingtonin yliopisto): Against Intellectual Property, chapter 9 – The Pharmaceutical Industry.

  Forbes / Prof. Michael Heller (Columbia Law School): Where are the cures?

  PhysOrg / International Expert Group on Biotechnology, Innovation and Intellectual Property: Landmark study reports breakdown in biotech patent system "

  Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

  5Suosittele

  5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

  Toimituksen poiminnat